Instrucţiuni de utilizare şi sfaturi de magazionare, transport şi montare pentru binale produse de Sc Bradul-Ezüstfenyő SRL
Măsurări
La măsurări pe baza trecerii în revistă a tuturor particularităţilor şi valorilor măsurate trebuie să ne documentăm exact pentru a evita greşelile şi neconcordanţele de mai târziu ivite din lipsă de precizie.
Trebuie să stabilim poziţia, dimensiunile şi felul materialelor de finisare pentru pereţi cu deosebită atenţie la racordarea acestora la elemenţii tocului. Acest factor determină dacă eventual vor fi necesare elemente de completare la tocuri şi dimensiunile acestor elemente. Un prim pas constituie verificarea orizintalităţii, verticalităţii, perpendicularităţii pereţilor şi a golurilor pentru binale. Al doilea pas este măsurarea exactă a golurilor inclusiv grosimea peretului şi trebuie stabilit dacă golul este deja finisat sau nu. Dimensiunile măsurate se vor numi dimensiuni nominale. Dimensiulnile efective la lăţimea uşilor vor fi cu 20 mm mai mici şi la înălţime cu 10 mm mai mici,iar la ferestre în ambele direcţii diferenţa va fi 20 mm. La măsurătorile efectuate pentru uşi trebuie să stabilim exact nivelul pardoselei care infuenţează direct înălţimea uşii. În fiecare caz trebuie să stabilim în prealabil modalităţile şi direcţiile de deschidere.
Ambalare, transport şi depozitare:
Binalele se ambalează în folie polietilenă imediat după confecţionare. Trebuie protejate împotriva răsturnării, loviturilor şi împotriva umidităţii. Până la montare trebuie păstrate în locuri ferite de umiditatea ridicată a aerului, depozitate pe traverse de lemn, rezemate de pereţi cu o înclinaţie mică.
Montare
Instrumentele montării:
Instrumentele montării sunt determinate de modul de montare, de materialul construcţiei, de locul montării etc. Azi montăriile se efectuează cu unelte şi materiale moderne, foarte diverse.
Fazele montării:
Privind pregătirea structurilor montarea poate fi efectuată cu şuruburi de fixare a tocului cu pregăurire, cu urechi de fixare şi fixare cu dibluri.
Prima faza a montării este verificarea dimensiunilor şi determinarea nivelului podelei. La montarea a mai multor ferestre este foarte important să se aşeze pe aceeaşi nivel. După curăţirea golului aşezăm tocurile, le reglăm pe orizontală şi pe verticală cu pene de fixare stabile, ca să nu se deregleze în timpul fixării. Aşezarea se poate face la nivelul exterior, interior sau la o cotă dată de beneficiar. După poziţionarea cu ajutorul penelor fixăm structura cu şuruburi, în general, după care verificăm din nou dacă nu s-a mişcat din poziţie. La binalele finisate protejăm canturile cu hârtie adezivă, la fel şi pereţii în zona expusă dilatării spumei de fixare băgată între toc şi perete, avănd grijă să nu iasă cantitate prea mare de spumă. După uscare cantitatea ieşită afară se elimină cu un cuţit. Pentru acoperirea golului de montaj cea mai recomandată procedură este tencuirea acestuia de către zidari. Structura binalelor trebuie să fie protejată în timpul tencuirii cu folie, şipci de protecţie, tablă îndoită – vopsită, etc. După montarea accesoriilor, ornamentelor, elementelor de protecţie, etc. structurile se curăţă şi se predă la beneficiar.
BINALELE NATUR SE MONTEAZĂ NUMAI DUPĂ CE TENCUIELILE INTERIOARE SAU USCAT, ÎN CAZ CONTRAR RECLAMAŢIILE CAUZATE DE UMIDITATE NU MAI AU GARANŢIE.
Tratarea suprafeţelor
Binalele pot fi comandate şi nefinisate. În acest caz beneficiarul tebuie să respecte indicaţiile date în funcţie de tipul de material de finisare ales. Sunt necesare cel puţin două straturi de vopsea de lazurit. Înainte de vopsire trebuie îndepărtaţă feroneria şi garnitura de etanşare de cauciuc. În vederea obţinerii unei pelicule de calitate, înainte de vopsire, suprafeţele trebuie şlefuite cu hârtie abrazivă de granulaţie 200.Atât canturile cât şi muchiile nevizibile din exterior trebuie să fie vopsite. Vopsirea trebuie să fie făcută numai de specialişti. În timpul vopsirii trebuie avut grijă la umiditatea relativă a aerului, de temperatura necesară şi trebuie să evităm contactul direct cu razele solare. Binalele se pot proteja cu vopsea de lazurit pentru acoperirea lemnului conform prescripţiilor date. În general ele să fie rezistente la apă şi la razele UV, în caz contrar binalele se distrug în timp. După uscarea ultimului strat se remontează feroneria şi garniturile de etanşare, după care se verifică funcţionarea corectă, iar dacă este necesar se apelează la specialişti.
VOPSIREA BINALELOR SE FACE NUMAI DE CÂTRE SPECIALIŞTI!
După îndepărtarea ambalajului sau la deteriorarea acestuia, în cel mult trei zile suprafeţele cu tratament de bază trebuie vopsite. În caz contrar garanţia îşi pierde valabilitatea.
Utilizare şi întreţinere
La suprafeţele de lemn folosite în exterior se recomandă materiale de reinnoire si de tratare.
-XGC 35
-XGC 33
-XGC 43/M
Prin XGC 35 peliculele groase de lazuri pot fi tratate cu ușurință. Se recomandă folosirea preparatului de doua ori/an (primavara și toamna). Suprafețele curățate se șterg ușor cu basmaua moale imbibata cu aceste preparate. Prin cele doua straturi aplicate anual, suprafetele pot fi protejate de efecteleintemperiilor, factorilor externi. Lacul XGC 33 este un preparat incolor, rezistent la intemperii, usor de aplicat prin pensulare. Daca nu sunt conditii favorabile pentru tratarea suprafetelor cu solutia XGC 35 atunci structurile pot fi pastrate cu lacuri de reinnoire. Cu solutia XGC 33 se recomanda tratarea suprafetelor odata la 2 ani. Tipul 43/M s-a dezvoltat in special pentru aplicarea prin pensulare. Se recomanda pentru reinnoirea structurilor caror calitate s-a degradat, sau suprafetelor care s-au decolorat pe parcursul anilor. Produsul se aplica in 3 straturi. Informati specialitate pentru utilizare se pot găsi aici.
Garanţii
Garanţia produselor este de 5 ani de la data cumpărării. Garanţia se solicită la locul cumpărării. Garanţia nu este valabilă în cazul nerespectării montării, utilizării şi tratării suprafeţelor indicate în instrucţiunea de utilizare.
Reglarea binalelor
Numai binalele montate şi fixate corespunzător cu şuruburi funcţionează corect în timp îndelungat. Montarea să fie executată de specialişti, care poate să facă şi reglările ulterioare. Posibilitatea de reglare în înălţime se află în partea superioară a balamalei de jos, unde se află un şurub care se înşurubează cu şurubelniţă sau cheie hexagonală de mărimea 4 în funcţie de tip, cerceveaua ridicându-se. Reglarea pe orizontală se execută tot pe balamaua de jos, pe care se află un şurub cu reglare cu cheie hexagonală de mărimea 4. În balamaua de sus reglarea se face cu şurubul cu reglare cu cheie hexagonală de mărimea 4, aflat în balama. Cilindrii de închidere aflat pe feronerie se reglează excentric cu o cheie hexagonală de mărimea 4.
Feroneria
Binalele se fabrică cu elemente de feronerie care la folosinţă asigură un grad ridicat de funcţionalitate şi uşurinţă în utilizare. Uşile şi ferestrele sunt reglabile din balamale. Cu o fabricaţie foarte atentă şi cu o montare de precizie totuşi pot apărea reglări fine necesare. Dilatarea structurilor, mişcările construcţiilor sau folosirea îndelungată pot fi cauza necesităţii reglărilor ulterioare. Feroneriile, balamalele, sistemele de închidere necesită îndepărtarea depunerilor de praf şi a altor impurităţi şi ungerea lor cu ulei cel puţin odată pe an. Pentru curăţirea lor se pot folosi numai detergenţi care nu conţin răşini şi acizi. Numai cu întreţinerea descrisă mai sus putem garanta funcţionarea corectă.
Sisteme de feronerii Siegenia pentru uși glisante.
Feronerie pentru deschidere Armonică
Sistem Oscilo-glisant (film)
Aerisirea
Binalele moderne asigură o ermetizare ridicată, la care devine necesară o aerisire mecanizată, dirijată şi calculată sau efectuată manual, ca să asigurăm climatul necesar pentru om şi pentru clădire. În lipsa aerisirii mai ales la clădiri noi, unde pereţii mai degajă umiditate sau în încăperi cu umiditate relativă mare (baie) apare fenomenul de condensare pe pereţi şi pe binale, care dacă persistă produce pagube. În asemenea cazuri se pierde garanţia pentru binale.